Päivyt Niemeläinen CARMEN maalauksia 15.1. – 14.2.2019 Galleria Dix / studio

Päivyt Niemeläinen  CARMEN maalauksia   15.1.- 14.2.2019 Galleria Dix/studio

Avajaiset ti 15.1.2019 klo 17-19  Tervetuloa!

päivyt_niemeläinen_carmen.net

Kuka on Carmen?

Onko hän elämää etsivä nuori tyttö, joka sattuu tapaamaan sotilaan kasarmin liepeillä. Hänen tanssinsa valloittaa miehen, heistä tulee rakastavaiset, ja tunteet räjähtävät valloilleen. Yhteinen matka alkaa, mutta pian yhteiselo näyttäytyy epäonnena. Kun Carmen pyrkii etsiytymään eroon hänestä hyvin riippuvaisesta miehestä, niin tämän rakkaus muuttuu samalla peloksi menettää tyttö. Carmenin omistaminen tulee pakkomielteeksi, mustasukkaisuusviha valtaa ajatukset. Ja vihan sokaisemassa rakkaudessa molempien elämä kulkee kohti tuhoa.  Tytön mielen oli vallannut uusi rakastettu.

p.niemelainen.net

Onko Carmen etnisen vähemmistöryhmän nuori, joka elää itsessään omaa romaanikulttuurista  todellisuuttaan tapoineen, velvollisuuksineen ja sitoumuksineen,  ja sitten joutuu  valtaväestöä edustavan rakastettunsa kanssa ratkaisemattomiin elämäntilanteisiin. Valinta osoittautuu korjaamattoman vääräksi. Erilaisuus ottaa vallan, eikä oman elämäntavan mukaista todellisuutta löydy kummallekaan. Erilaisuuden salliminen ja hyväksyminen sekä elintilan antaminen toiselle, toisenlaiselle ihmiselle, on tuntematonta. Jäljelle jää vain valmius täydelliseen tuhoon.

torero.net

Vai onko Carmen kaunotar, joka leikkii tai näyttää leikkivän häneen hullaantuneen nuorenmiehen tunteilla ja elämällä. Etsiikö hän ja löytääkö hän siten itselleen voittoja, joita vaille hän muuten olisi jäänyt. Onko Carmen niin voitonhimoinen, ettei hän vapaaehtoisesti suostu elämänpelissä häviämään missään, vaan saavutetun hyläten lähtee etsimään uutta voittoa. Onko rakastuminen hänelle kuin kaupanteko, jossa voi hävitä tai voittaa? Onko voittaminen hänelle elämänmitta?

kohtaaminen.net

Tai onko Carmen kaunis, väistämättömästi kohtaloaan ja kuolemaansa kohti kulkeva kohtalonorja, joka voi vain hyväksyä sen, mitä elämä hänelle on varannut ja antaa. Hän itse ei voi määrätä tietään. Kohtaloaan vastaan ei voi taistella, sitä ei voi vaihtaa. Kun kohtalo on tähtiin kirjoitettu, ei sitä kirjoiteta uudelleen.

Kaikki nämä Carmenin ulottuvuudet ovat osia ihmisenä olemisesta ja ihmisten luomasta uskomusmaailmasta. Ne ovat myös täyttä nykyaikaa, mistä joka päivä voi lukea uutisia lehdistä.

carmen.net

Georges Bizet’n upea ooppera CARMEN on näyttämöllä yleensä valitettavan pelkistetty miehennielijä -tulkintaan Carmenista. Ehkä liittyen oopperan luomisaikaan, lähes 150 vuotta sitten vallinneeseen ajattelutapaan. Köyhä kaunis lahjakas voimakas tyttö oli ikään kuin piikki silloisen yhteiskunnan lihassa, ja sai aikaan varsinkin hyvinvoiviin miehiin haavoja, ja heidän kauttaan myös muihin. Carmen -maalauksiani Barcelonassa esitellessäni tapasin tanskalaisen taiteilijan, jonka puoliso oli Carmen -oopperaa paljon johtanut kapellimestari. Hän kertoi heillä keskustellun usein vallitsevasta ahtaasta Carmenin tulkinnasta, vaikka ooppera sinänsä avaa suuria ulottuvuuksia. Carmenissa on lumoa ja voimaa. Myös Bizet tuupertui luomaansa Carmeniin.

Omasta puolestani tuon maalauksissani esiin saman kysymyksen:

Kuka on Carmen?

memories_2017, 45x70cm, oil on canvas

http://www.paivytniemelainen.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s