TUOMAS LAURIALA Seitsemän kohtausta sir ukko Kukon elämästä ja muita maalauksia 25.1. – 13.2.2020

TUOMAS LAURIALA

Seitsemän kohtausta sir ukko Kukon elämästä  ja muita maalauksia

25.1. – 13.2.2020

Avajaiset la 25.1.2020 klo 14-16

Tervetuloa! Välkommen! Welcome!

tuomas.lauriala.net

Työskentelin Kolilla taiteilijana pari vuotta sitten kuuden kuukauden ajan. Koli on tunnettua, jylhää suomalaista kansallismaisemaa, jota monet tunnetut taiteilijat ovat paljon kuvanneet. Itselleni maisema on aiheena ollut toissijainen.

IMG_mustatukot.net

Kolin maisemat herättivät minussa kuitenkin voimakkaita tunnelmia. Kun kuljin ympäriinsä vaaran rinteillä, aloin vähitellen nähdä mielessäni outoja hahmoja, Kolin metsien asukkaita, jotka sitten vangitsin kankaalle ja paperille.

Eräs näistä hahmoista on sir ukko Kukko.

lauriala.net

Sir ukko Kukko on aateloitu suomalainen, joka harhailee puku päällä vaaramaisemissa tai vesistön äärellä mitä erilaisimmissa tilanteissa. Hänessä yhdistyy moderni kaupunkilaisuus ja erähenkisyys. Hän on korkeasti koulutettu cityihminen,jonka voi kuitenkin bongata syvältä erämaasta tyylikkäästi puettuna. Hänessä voi nähdä sen turistin, joka varsinkin kesäisin haluaa paeta kaupungin hälinää syvälle luontoon mökkeilemään ja saunomaan. Siellä hän voi olla kukkona tunkiolla.

lauriala.t.net

Mutta pohjimmiltaan hän on kuitenkin kaupungin vilinässä eteenpäin pyrkivä, urakeskeinen ja kilpailuvietin läpitunkema kaupunkilaisen prototyyppi, jolle luontoa ja puhdasta ilmaa tärkeämpiä ovat loppujen lopuksi statussymbolit, kuten tietyn merkkinen auto. Sir ukko Kukko esiintyy elementissä, jonne hän ei oikeastaan kuulu ja antaa siksi hivenen koomisen vaikutelman itsestään.

IMG_auringonlaskukukko.net

Ukko Kukon lisäksi muitakin olentoja nousi Kolin metsistä ja vesistöistä maalauksiini, salaperäisiä vihreiden kuusikoiden asukkeja, jotka eivät pidä meteliä itsestään. Näiden kaikkien hahmojen kanssa minulla on ollut hauskaa työhuoneellani.

IMG_kukko tuolissa.net

Ne tunkeutuivat luonnonvoiman lailla töihini ja toivat niihin monia ulottuvuuksia ja pohjavirtauksia. Lopputuloksena on hiukan simbergiläistä näkyjen ja ilmestysten esiinmarssia.

Tuomas Lauriala

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s